Putin respinge elementele cheie ale planului de pace african pentru Ucraina

de: Anca Lupescu
18 06. 2023

Președintele rus Vladimir Putin le-a oferit sâmbătă liderilor africani care încearcă să medieze în războiul din Ucraina o listă de motive pentru care consideră că multe dintre propunerile lor sunt greșite, respingând un plan deja refuzat în mare parte de Kiev.

Putin nu e de acord cu planul de pace propus de liderii africani

Liderii africani căutau să ajungă la un acord asupra unei serii de „măsuri de consolidare a încrederii”, chiar și în condițiile în care Kievul a început săptămâna trecută o contraofensivă pentru a respinge forțele rusești de pe porțiunile din sudul și estul Ucrainei pe care le ocupă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri, după ce s-a întâlnit cu aceștia la Kiev, că discuțiile de pace ar necesita ca Moscova să își retragă forțele de pe teritoriul ucrainean ocupat, lucru despre care Rusia a spus că nu este negociabil.

Putin a deschis discuțiile de sâmbătă cu reprezentanții Senegalului, Egiptului, Zambiei, Ugandei, Republicii Congo, Comorelor și Africii de Sud într-un palat de lângă Sankt Petersburg subliniind angajamentul Rusiei față de continent.

Dar, după prezentările președinților comoran, senegalez și sud-african, acesta a intervenit pentru a contesta ipotezele planului – bazate pe acceptarea frontierelor recunoscute la nivel internațional – înainte ca runda de declarații să poată merge mai departe.

Rusia afirmă că Ucraina a declanșat conflictul înainte de invazie

Putin și-a reiterat poziția conform căreia Ucraina și aliații săi occidentali au declanșat conflictul cu mult înainte ca Rusia să-și trimită forțele armate peste graniță în februarie anul trecut, lucru pe care aceștia îl neagă.

El a declarat că Occidentul, nu Rusia, este responsabil pentru creșterea bruscă a prețurilor mondiale la alimente la începutul anului trecut, care a afectat în special Africa.

Totodată, președintele rus a declarat delegației că exporturile de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră pe care Rusia le-a permis în ultimul an nu au făcut nimic pentru a atenua dificultățile Africii cu privire la prețurile ridicate ale alimentelor, deoarece acestea au mers în mare parte către țările bogate.

Și a mai spus că Rusia nu a refuzat niciodată discuțiile cu partea ucraineană, care au fost blocate de Kiev. Cu toate acestea, Moscova a declarat în repetate rânduri că orice pace trebuie să permită „noi realități”, ceea ce înseamnă anexarea declarată a cinci provincii ucrainene, dintre care patru sunt doar parțial controlate de ea – o linie roșie pentru Kiev.